Yer Fıstığı

Yer Fıstığı

§Güney Amerika kökenli olan bu bitki, ilk olarak Amerika'nın keşfinden sonra Portekizliler tarafından 16. yüzyılda gemilerle önce Avrupa’ya getirilmiş, buradan Afrika ve Asya kıtalarına yayılmış, daha sonra da Pasifik adalarına götürülmüştür.
§Günümüzde tohumlarında bulunan yüksek oranlardaki yağ ve protein nedeniyle, başta fıstık yağı ve fıstık ezmesi üretmek amacıyla dünyanın tropik ve subtropik bölgelerinde yer alan ülkelerde yaygın olarak üretilmektedir. Dünya yerfıstığı üretiminde Çin, Hindistan, ABD, Nijerya ve Sudan başta gelmektedir.
§Yetiştiği Yerler: Dünyada ekiliş alanları 40 derece kuzey ve 40 derece güney enlemleri arasındadır. Yerfıstığı bir sıcak iklim bitkisi olduğundan, Türkiye’de Akdeniz ikliminin hakim olduğu Akdeniz ve Ege Bölgelerinin sulanabilen kıyı ovalarında yapılmaktadır.
§Dünya genelinde 2013 yılında 45,7 milyon ton yer fıstığı üretilmiştir. Bunun 17 milyon ton üretimle %37’sini Çin, 9,5 milyon ton ile %20’sini Hindistan, 3 milyon ton ile %6,5’ini Nijerya, 1,89 milyon ton ile %4,1’ini ABD, 1,7 milyon ton üretimle %3,8’ini Sudan üretmiştir
§Ülkemizde yerfıstığı başta Osmaniye ili olmak üzere en fazla Çukurova bölgesinde üretilmektedir. Ayrıca; İçel, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın ve Muğla illerinde de ekonomik olarak üretilmektedir. Türkiye’nin dünya üretiminden aldığı pay çok düşük olmasına rağmen hektar başına verim dünya ortalamasından yüksektir. Yer fıstığı borsası Osmaniye’de oluşmaktadır.

Faydaları:

İçinde bulunan B1 vitamini kan şekerinin yakılması, kalp sağlığının korunması ve öğrenme gibi beyin fonksiyonları için gereklidir.
Yaşlanmaya karşı koruduğu gibi alkol ve sigaranın zararlı etkilerini de azaltır.
İçerdiği B3 vitamini kolesterolü düşürür, kan dolaşımını arttırır, zihni açar.
Kas gücü ve sinir iletimi için gerekli olan kalsiyum minerali içerir.
Posalı bir besindir. Posalı besinler kanser yapıcı zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısalttığı ve bağırsak duvarı ile temasını azalttığı için kanserden korunmada faydalı olurlar.