Mısır

Mısır

Mısır’ın Tarihi:

 

§Bilim insanları orta Meksika’da yaşayan insanların mısırı

  7000 yıl önce geliştirdiğine inanmaktadır.

§Mısır teosint denilen Meksika’ya ve Güney Amerika’ya özgü

  geniş yabani bir çayırda başlamıştır. Teosint bugün bildiğimiz

   mısırdan çok farklı görünmektedir. Çekirdekleri küçüktür ve şuan ki mısırın kabuklu başağı üzerindeki çekirdekler gibi bir arada değildir.

§Kuzey ve Güney Amerika’da Kızılderililer, darı (maize) olarak da bilinen bu ürüne gıdalarının çoğu için bağlı haldeydi. Bugün bildiğimiz mısırı insanlar işlemeseydi ve geliştirmeseydi şuan var olmazdı.
§Mısır bir insan icadıdır ve vahşi ortamda normalde var olmayan bir bitkidir. Mısır insanlar tarafından ekildiğinde ve korunduğunda ancak hayatta kalabilir.
§Birçok Avrupalı gibi Columbus Kuzey ve Güney Amerika’da yaşayan insanlar ile temasa geçtiğinde mısır birçok yerli halkın beslenme biçimini oluşturmaktaydı. Columbus Amerika’yı “keşfettiğinde”, ayrıca mısırı da keşfetmiş, bundan sonra Avrupa’ya ve tüm dünyaya yayılmıştır.

Mısırın Faydaları:

§Mısır lifli bir besindir. Bu yüzden kan şekerinin daha dengeli yükselmesini sağlar ve kabızlığı önler, alınan posa miktarı artıkça koroner kalp hastalığı riski de azalır.

 

§Mısırda protein, kalsiyum, demir, fosfor, A ve B2 vitaminleri bulunur.
§
§Yorgunluğu giderir, bağırsakları yumuşatır, mide şikâyetlerini azaltır.
§
§İçeriğindeki yüksek nişasta karbonhidrat oranı ile yüksek bir enerji kaynağı olan mısır, vücuda ve zihne enerji verir. 
§
§İçerdiği A vitamini gözler, kemikler, diş ve böbrekler için yararlıdır.
§
§Mısır doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. Doymamış yağ, kandaki kolesterol düzeyinin kontrol edilmesine yardımcı olduğu için kalp ve damar sağlığına faydalıdır.