Leblebi

Leblebi

Leblebinin Tarihi

§
§Leblebi nohudun işlenmesiyle elde edilen, diğer kuruyemişlerin çoğundan farklı olarak zaten kuru ürün olan nohuttan elde edilir. Türkiye’de tarımı yapılan nohut çeşitleri üçe ayrılır:
§
§
§
§
§

 

 

§
§Leblebi, ilk defa Şeyh Murat Gazi tarafından 1370-1390 yıllarında İstanbul’da bulunmuştur. Nohutun ısıtılıp bekletilmesini keşfeden Şeyh Murat Gazi’nin bulduğu leblebi üretimi, kısa sürede Anadolu’ya yayıldı. Şeyh Murat Gazi’nin ölümünden 180 yıl sonra İstanbul’da bir Arnavut ustadan leblebi üretimini öğrenen ustaların Anadolu’da üretimi yaygınlaştırdıkları biliniyor.
§Yetiştiği Yerler: Leblebinin hammaddesi olan nohut; en çok Türkiye, Kuzey Afrika, Meksika, Hindistan, Pakistan ve İspanya’da yetişir. Ülkemizde Batı (Manisa-Kula, Kütahya-Tavşanlı), Orta Anadolu (Çorum) ve Güneydoğu Anadolu’da yetişir. Tadım Leblebi Kütahya-Tavşanlı’dan alınmaktadır.

Faydaları:

 

Neredeyse yok denecek kadar az yağ içerir ve içinde bulunan yağlar vücuda yararlıdır.
Tokluk hissi verir. Bu sebeple diyet yapanlar için kilo kaybına yardımcıdır.
Asit fazlasını alır, mideyi rahatlatır.
Kolesterol düzeyini azaltmak için yararlıdır.
Sigara ve alkolün olumsuz etkilerini azaltmakta yardımcıdır.
Kanser yapan maddelerin bağırsakta kalma süresini azalttığı için kanserden korunmada faydalı olur.
Anne sütünü artırır.