Kaju Fıstığı

Kaju Fıstığı

Kaju’nun Tarihi :

§16. yy başlarında Portekizliler Brezilya'yı istila ettiklerinde kaju ağacını da keşfetmişlerdir. Portekizli denizciler kaju tohumlarını Brezilya'dan batı Afrika kıyılarına taşıyarak bu topraklara ilk yerleşen Portekizlilerin orada  yetiştirmelerini  sağlamışlardır. Kaju’nun Batı Afrika'yla tanışması ve

  yayılış hikayesi böyle başlar,

Yetiştiği Yerler:

 

§Kaju ağacının yayılımı için yağışlı ve nemli ekvator iklimi çok elverişlidir, iklimi dolayısıyla kaju ağacı batı Afrika kıyılarına kolayca adapte olup hızla yayılmaya başlamıştır,
§Afrika'nın batı kıyısında Gabon, Angola ve  Namibya gibi ülkelerden de Doğu Afrika'daki ülkelere, Mozambik, Kenya ve Tanzanya'ya da yayılmıştır,
§Kaju ağacı Brezilya ve Afrika dışında Hindistan'da da yetiştirilmektedir.

Kajunun Faydaları:

 

§İçerdiği potasyum tansiyon düşürücü özelliğe sahiptir. Ayrıca sinirlerin ve kalp kaslarının sağlıklı çalışmasını sağlar.
§Vücudu hastalıktan koruyan, şeker hastalığının gelişimini engelleyen ve antioksidan olarak nitelenen bir mineral olan selenyum içerir. Bu mineral, vücudu kimi metal zehirlenmelerinden korur, kansere direnci arttırır.
§Özellikle hamilelerde takviyesi gereken demir minerali içerir.
§İçerdiği D vitamini kemiklerin güçlü olmasını sağlar, kemik hastalıklarının oluşmasını önler, bağışıklık sistemini güçlendirir.
§İçerdiği magnezyum minerali ile vücudumuzdaki kemik ve sinir dokusunu, kasların çalışmasını ve kalp atımlarını düzenler; adet dönemi gerginliğini azaltır.