Fındık

Fındık

Fındığın Tarihi:

 

§Fındığın anavatanının Karadeniz Bölgesi olduğu ve kültür fındığının dünyaya Türkiye’den yayıldığı kabul edilmektedir. Bu meyvenin 600 yıldan beri ticareti yapılmaktadır.
§Kültür fındığı, Kuzey Anadolu’dan, önce Yunanistan’a oradan da İtalya’ya götürülmüş, bu ülkede Avella şehri civarında yaygın olarak yetiştirilmeye başlanmış ve önemli türü olan Corylus Avellana L. adını bu yöreden almıştır.
§Sicilya ve İspanya'ya Araplar eli ile ulaşmış, Fransa’da çok yaygın zamanlara kadar önemli bir kültür bitkisi olarak ele alınmıştır. İngiltere ve Almanya’da çoğunluğunu Corylus Maxima Mill’in oluşturduğu ve doğal flordan seçilmiş tipler büyük ilgi uyandırmıştır.
§ABD’de ise, fındık yetiştiriciliği son 70 yıl içinde gelişme göstermiş, güçlü araştırma ve geliştirme programları ile desteklenerek önemli bir sıçrama yapmıştır.
Yetiştiği Yerler: Karadeniz Bölgesi, ağırlıklı olarak Giresun

Fındığın Faydaları:

 

§Omega 3 kaynağı olan fındık, kalp ve damar dostu bir besindir.
§Omega 3 kan pıhtılaşmasını ve damar sertliğini önler; tansiyonu düşürür, şeker hastalarında kalp hastalığı riskini azaltır.
§E vitamini bakımından zengin olması nedeniyle antioksidan ve yaşlılık engelleyici bir gıdadır, adet döneminde kan şekeri düşüklüğüne faydalıdır.
§İçerdiği E vitamini şeker hastalığının gelişimini engeller; kalp, damar, beyin ve sinir fonksiyonlarını düzenler, yaraların iyileşmesine faydalı olur, prostat kanserinden korur.
§İçinde bulunan B5 vitamininin stresi giderici özelliği vardır. B9 vitamini damar sertliği, kalp krizi, felç ve bunama riskini azaltır.
§Bor bakımından zengindir; kemikleri güçlendirir.