Ceviz İçi

Ceviz İçi

Ceviz’in Tarihçesi:

 

§Cevizin ana vatanının İran olduğu, oradan Türkiye, Yunanistan, İtalya, İspanya, Hindistan, Çin ve Japonya'ya yayıldığı bilinmektedir. Kökeni itibariyle dünyada  büyük bir doğal yayılma alanına sahip olan Anadolu cevizi çeşitli göçler ve ticaret kervanları vasıtasıyla doğal yayılma alanı dışına da götürülmüş olup, bugün tropik bölgeler dışında hemen hemen dünyanın her yerinde yetiştiriciliği yapılan bir meyve türü durumundadır.

 

Yetiştiği Yerler:

 

§Yakın bir geçmişe kadar ceviz yetiştiriciliğinde söz sahibi olarak Türkiye gelmekte, bunu Yunanistan, İtalya, Fransa gibi ülkeler takip etmekteydi. Fakat ceviz yetiştiriciliğine 1867’de başlayan ABD, bütün bu ülkeleri geride bırakarak ceviz yetiştiriciliğinde ve dış satımında en önemli ülke konumuna gelmiştir.
§Türkiye’de kışın çok sert geçmediği tüm bölgelerde yetiştirilir, en bol ceviz üretimi olan iller Kastamonu ve Zonguldak’tır.
§Türkiye, ceviz varlığı ile dünyada önemli bir ülke olarak yer almasına rağmen üretim ve ihracatta maalesef istenen yerde değildir. Ülkemizin dünya ceviz dış satımında yer almamasının ve ithalatta bulunmasının en önemli nedeni uzun yıllar üretimin tohumla çoğaltılmış ağaçlardan karşılanmış olmasıdır.
 

Cevizin Faydaları:

§
§İçerdiği B6 vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve damar sertliğini önlemede yardımcıdır.
§Kan şekeri düşüklüğüne karşı faydalıdır, kansere karşı bağışıklık kazanmada rol oynar.
§Damar dostu, antioksidan ve yaşlılık engelleyici bir besindir.
§İçerdiği E vitamini şeker hastalığının gelişimini engeller; kalp, damar, beyin ve sinir fonksiyonlarını düzenler, yaraların iyileşmesine faydalıdır,  prostat kanserinden korur.
§Cevizde bulunan kalsiyum adet öncesi karında gaz, ruhsal durum değişiklikleri, baş ağrısı, şekerli ve tatlı besinlere aşırı istek, uykusuzluk, yorgunluk, baş dönmesi gibi belirtilerin azalmasına yardımcı olur.
§Haftada en az 5 adet ceviz içi yiyenlerde koroner kalp rahatsızlığının daha az ortaya çıktığı belirtilmektedir.