Ay Çekirdek

Ay Çekirdek

Ay Çekirdeğinin Tarihi

§Kökeni Kuzey Afrika’ya dayanan ayçiçeği,  M.Ö. 3000 yıllarında Amerikan yerli kabileleri tarafından Arizona ve Yeni Meksika civarlarında yetiştirilirdi. Bu kabileler ay çekirdeğini, ekmek, kek ve birçok yiyeceğin içine lezzet vermesi için katarlardı. Kuruyemiş olarak da tüketilen ay çekirdeği, Avrupa’ya İspanyol kâşifler tarafından 1500’lerde götürüldü; ay çekirdeğinden ticari amaçla ilk yağ üretenler ise İngilizler oldu. Akdeniz ülkelerinde genellikle kuruyemiş olarak tüketilen ay çekirdeği, ülkemizde ağırlıklı olarak Marmara, Akdeniz ve Orta Anadolu’da yetiştirilir.
§Yetiştiği Yerler: Ülkemizde yağlık ay çekirdeğinin büyük kısmı Marmara Bölgesi’nde, çerezlik olarak tüketilen ay çekirdeği ise Orta Anadolu’da (Kayseri, Elbistan, Erzurum, Sivas, Kırıkkale, Yozgat) yetiştirilmektedir.

Faydaları:

Fosfor, çinko, B6 vitamini ve E vitamini içerir.
Kalp kasının kasılması ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcıdır.
Bağışıklık sistemini güçlü tutmaya yarar, kan şekeri düşüklüğüne faydalıdır.
Aknenin önlenmesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, tat ve koku keskinliğinin sağlanması, sperm hareketlerinin artması açısından önem taşır.
Kalp, damarlar, beyin ve sinir fonksiyonlarını düzenler, yaraların iyileşmesine yararlı olur, prostat kanserine karşı korur.
Cilt yaşlılığını geciktirir.