Antep Fıstığı

Antep Fıstığı

Antep Fıstığı’nın Tarihi

 

§Dünyanın en eski sert kabuklu meyvelerden biri olan Antep Fıstığı’nın kökeni, Batı-Orta Asya ve Suriye’den Afganistan’a kadar olan bölgelerdir. Ancak, gerek besin değerinin yüksek olması, gerekse lezzeti; bu ürünün tarih boyunca, dünyanın birçok ülkesine yayılmasına ve farklı bölgelerde yetiştirilmesine sebep olmuştur.

 

§Adının geçtiği ilk çağlardan itibaren kral sofralarında dahi kendine yer edinmiş olması, Antep Fıstığı’nın (P. Vera L.) çok eskilerden beri kültür çeşitlerinin bulunduğunu ve meyve değerinin bilindiğini göstermektedir.

 

§Konu ile ilgili en eski kaynaklar, Antep Fıstığı’nın ilk olarak Etiler tarafından Güney Anadolu’da kültüre alındığını belirtmektedirler. 1. yüzyılın başlarında ise en önemli doğal yetişme alanlarından biri olan Suriye’den İtalya’ya götürülmüş, ardından eşsiz lezzetinin referansıyla diğer Akdeniz ülkelerine de yayılarak yetiştirilmiştir.

 

§Yetiştiği Yerler: Gaziantep yöresi ve çevresindeki illerdir.

Antep Fıstığı’nın Faydaları:

 

§İçerdiği B1 vitamini kan oluşumuna yardımcıdır, kandaki kolesterolü azaltır, kavrama yeteneği ve öğrenme gibi beyin fonksiyonlarını optimize eder.
§B1 vitamininin ayrıca; enerji, büyüme ve iştah üzerinde olumlu etkileri vardır. Mide, bağırsak, kalp, kalp kasları için gereklidir.
§Yaşlanmaya karşı korur, sigara ve alkolün zararlı etkilerini azaltır.
§Lifli bir besindir. Lifli besinlerin kan şekerinin daha dengeli yükselmesini sağladığı, kabızlık ve bazı kanser türlerinin önlenmesinde yararlı olduğu görülmüştür.
§Alınan posa miktarı arttıkça koroner kalp hastalığından ve kanser yapıcı zararlı maddelerden korunmada yararlı olduğu saptanmıştır.